In BouwBusiness besteden we vaak aandacht aan grote bouwprojecten; complete wijken passeren de revue. Maarbouwen kan natuurlijk ook op kleinere schaal. We spreken met Cas van der Beek, een gepassioneerde houtbewerker uit Amersfoort, over zijn werk, ondernemerschap en gereedschap.
Tekst: Regina Behoekoe
De houten stukken die Cas maakt zijn eigenlijk onder te verdelen in twee categorieën: meubels en instrumenten. In die eerste categorie rangeert zijn werk van klein, zoals doosjes en lampen, tot de wat grotere meubels zoals stoelen en kastjes. “Omdat ik ook gitaren maak, noem ik mezelf eerder houtbewerker dan meubelmaker. Ik vind het leuk om kleine details aan te brengen in al mijn stukken”, vertelt Cas. “Daarin kan ik echt mijn creativiteit en technische kennis kwijt. Ik weet dat een project geslaagd is als het na afronding veel gebruikt wordt. Zoals bij de salontafel die ik voor ons thuis heb gemaakt. Ik ben heel blij met hoe dat ontwerp is gelukt, maar vooral omdat ik het dagelijks gebruik en ervan kan genieten.”
Ontwikkeling
Zijn fascinatie voor hout kreeg hij al op jonge leeftijd via zijn familie, toen hij met zijn vader en broer samen knutselde. Zijn beide opa’s werkten ook met hout. De een als meubelmaker en de ander als vioolbouwer, wat die laatste ook professioneel deed. Toch zakte de liefde voor hout in de puberteit een beetje weg bij Cas. “Ik vond ontwerpen, meubels en design altijd wel interessant maar pas toen ik onderwijskunde ging studeren begon het te kriebelen en ben ik weer met hout gaan werken. Voor mijn studentenkamer wilde ik een tafel maken met balken, die met een deuvel verbinding aan elkaar werden gemaakt. Het blad was een glasplaat. Ik had niet veel gereedschap, alleen het huis-tuin-en-keuken gerei dat we maar pas toen ik onderwijskunde ging studeren begon het te kriebelen en ben ik weer met hout gaan werken.
Voor mijn studentenkamer wilde ik een tafel maken met balken, die met een deuvel-verbinding aan elkaar werden gemaakt. Het blad was een glasplaat. Ik had niet veel gereedschap, alleen het huis-tuin-en-keuken gerei dat we maar pas toen ik onderwijskunde ging studeren begon het te kriebelen en ben ik weer met hout gaan werken. Voor mijn studentenkamer wilde ik een tafel maken met balken, die met een deuvel-verbinding aan elkaar werden gemaakt. Het blad was een glasplaat. Ik had niet veel gereedschap, alleen het huis-tuin-en-keuken gerei dat we hout die ik mooi vond. Daar probeer ik nu op een bewustere manier mee om te gaan. Tropisch hardhout is bijvoorbeeld fantastisch en intrigerend om mee te werken, maar het is niet altijd duurzaam om het te importeren. Ik vind het heel goed dat hier in veel houtwinkels nu ook meer aandacht voor is. Zelf kijk ik nu meer naar hout uit de buurt, zoals beuken en eiken, en het recyclen van hout. Voor mij is het een uitdaging om daar ook iets moois van te maken.”
Gereedschapscollectie
De nieuwe studio geeft de meubelmaker ook meer ruimte om met andere materialen te werken. “Voorheen werkte ik veel met geschaafd hout. Dat bestelde ik bij de houthandel en soms ook gewoon via Marktplaats. Maar omdat ik nu ook beschikking heb tot wat grotere en zwaardere machines, kan ik nu ook dingen maken met onverwerkt hout. Dat biedt me veel nieuwe kansen.” Toch blijft hij graag trouw aan zijn handgereedschap. “Ik kijk graag naar traditioneel gereedschap, zoals bij Baptist in Arnhem. Mijn kennis en kunde groeien. Net zoals mijn collectie gereedschap”, zegt Cas met een knipoog.•
Instagram @casvanderbeeInstagram@casvanderbeek_houtwerkk_houtwerk