In een tijd van woningnood en toenemende bewustwording van onze impact op de natuur groeit de interesse voor tiny houses. Maarten de Jongh en zijn broer Teun en hun vriendin Marieke Zigmans ontwikkelden het afgelopen jaar de Daily Cabin, een tiny house dat verplaatsbaar is en een haak op het dak heeft.
Tekst: Rosanne de Boer
Zelfbouw met tiny houses
Met een tacker bevestigt Maarten de kozijnen. Het is nog vroeg in de ochtend, maar de zon heeft al aardig wat kracht op deze zomerse dag. Om hem heen hoor je meer geluiden van bouwwerkzaamheden. In Woldwijk, een terrein van 40 hectare aan de rand van het Groningse Ten Boer, verrijzen allerlei tiny houses. Sommige zijn van hout, andere gemaakt van leem met stro als isolatiemateriaal. De gemeente kocht in 2007 dit terrein voor woningbouw. Maar door de redietcrisis kon ze het niet ontwikkelen. Zo kwam er ruimte voor zelfbouw met tiny houses.
Aniek Panman vroeg Daily Cabin om drie tiny houses met een verbindingssluis. “Veel klanten vragen om maatwerk”, vertelt Maarten. “Als mensen twee cabins op elkaar willen, kan dat ook. We maken de huizen bewust op containerformaat met een dakhaak zodat ze verplaatsbaar zijn. Ze zijn 2,45 meter breed en 6 meter lang.” Panman wil één cabin als slaapkamer en badkamer inrichten. “Een andere is voor de keuken. In de derde wil ik de woonkamer maken en speelruimte voor de kinderen scheppen. Als ik alleen was, had ik geen drie cabins besteld. Maar met mijn vriend Paul en onze jongens van twee en vier jaar heb ik graag wat speel- en leefruimte.” Naast haar tiny house staat een yurt, een Mongoolse tent, waarin ze cursussen mindfulness wil geven. “Dan hoef ik voor mijn praktijk niet meer in de auto te stappen en heb ik alles dichtbij huis.”
Duurzaamheid
Simon Wijma, woordvoerder van de coöperatie Woldwijk, woont tegenover haar. Hij vertelt: “Er zijn 30 á 35 plekken van elk 700 m2 waarvan 10% bebouwd mag worden. Zo blijft er veel groen.” Panman wil een moestuin aanleggen en steeds meer zelfvoorzienend worden. Ze leerde de initiatiefnemers van Daily Cabin kennen toen ze op Marktplaats zocht naar tiny houses en hun advertentie zag. “Wat zij vertelden over duurzaamheid sprak me aan. Daarom benaderde ik hen.”
Teun verzorgt het contact met de klanten en krijgt dagelijks drie á vier aanvragen voor tiny houses. Door de woningnood en groeiende bewustwording en aandacht voor onze voetafdruk is deze manier van wonen in trek. Tiny houses zijn ook populair bij personen die met minder spullen willen leven. Maarten: “Veel mensen vinden ons via Marktplaats, anderen online of via onze camping Dijk en Meer in Andijk. Daar kun je ze ook huren. Huurders willen er zelf soms ook eentje kopen. Als mensen twijfelen of een tiny house wat voor hen is, geven we hen de sleutel en zeggen: probeer het gerust voor een nacht.”
‘We werken afwisselend op kantoor en met onze voeten in de modder en gereedschap in de handen’
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Modder
“We werken graag met hout en wilden altijd betaalbare huizen bouwen. Zeker in deze tijd van woningnood”, legt Teun uit. “In mei 2020 was ons eerste huis af. Nu hebben we er al 17 gebouwd voor mensen die ons benaderden. We werken afwisselend op kantoor en met onze voeten in de modder en gereedschap in de handen.” Maarten vertelt dat het prototype door een andere partij is vervaardigd. “Die hield ermee op. Het lag toen het meest voor de hand dat ik de huizen ging bouwen, omdat ik opgeleid ben als meubelmaker en als kind al graag timmerde. Als het om huizen bouwen gaat, ben ik een autodidact. Tot vorig jaar werkte ik als manager bij een herstelbedrijf voor brandschade. Bij dit werk zie je zoveel ellende. Je komt vaak mensen tegen die meer willen dan geboden wordt. Ze willen na een brand meteen de wensen realiseren die zij altijd al hadden. Aan het bouwen van tiny houses beleef ik meer plezier. Dit is het leukste werk dat ik ooit deed. Nu maak ik mensen blij. Bij het herstelbedrijf was dat moeilijk.”
Toen ze de materialen voor de tiny houses kochten, wisten de broers niet of ze ze zouden verkopen. Maarten: “We dachten: als er geen kopers zijn, verhuren we ze op de camping.” De belangstelling is groot. “We moeten ervoor waken dat we niet meer werk aannemen dan we kunnen realiseren. De toenemende vraag mag ons niet verleiden de snelheid van het bouwen ten koste van de kwaliteit op te voeren. Veel mensen vragen om een product op maat, bijvoorbeeld met een buitenkeuken. Dat kost meer tijd. We besloten om voor dit maatwerk Triomf in te schakelen. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in evenementbouw en goed is in visualiseren. Dat heb je nodig voor maatwerk.”
Save Cabin
“Het liefst zouden we onze cabins voor één euro aanbieden”, zegt Teun mijmerend. “Maar dan komen we niet uit de kosten en we moeten hiervan ook leven. De eerste tiny houses verkochten we voor 20.000 euro. Door de stijgende vraag kon de prijs omlaag. We bouwen ze nu vanaf 17.500 euro. Bij een product op maat is de prijs uiteraard hoger. We gaan echter geen goedkoper hout nemen om de prijs verder te verlagen. Sterker: we betalen liever iets meer voor de materialen als we weten dat deze duurzaam geproduceerd zijn. Nu kopen we hout in met een duurzaamheidscertificaat FSC® en PFC®.”
Maarten: “De wanden zijn voorzien van 18 mm Radiata pine en het dak van 9 mm Radiata pine. Dit hout is steeds moeilijker verkrijgbaar door de toenemende vraag en uitdijende wereldbevolking. We zijn op zoek naar duurzame alternatieven en willen ons ook blijven ontwikkelen. We kregen zo contact met CirQ Wood, een bedrijf dat gebruikt hout van klasse 1 en 2 levert. Het komt bijvoorbeeld van zeeschepen. Met het gebruikte hout ga ik een tiny house voor op het water bouwen in opdracht van een klant.”
Maarten: “We werken nu ook samen met Bram Peters van Save Plastics, die afvalplastic een tweede leven geeft.” Hij houdt enthousiast een plaat omhoog gemaakt van dit materiaal. In de klas van zijn zoon liet Maarten die ook zien toen hij onlangs een presentatie hield. Peters zegt dat ze samen de Save Cabin vervaardigen, een tiny house van gerecycled plastic.
Moria
De tiny houses die Daily Cabin in Ten Boer plaatste, staan op palen. Dit is deels omdat dit deel van Groningen nog steeds te maken heeft met aardbevingen door de gaswinning. Ze staan niet in een rechte rij om een speels en ruimtelijk effect te creëren. De ruimtelijkheid wordt versterkt door de grote raampartij die de hoek omgaat. “De basis van de Daily Cabin bestaat nu nog uit een stalen frame en sandwichpanelen. Hierdoor is het huisje licht. Het weegt slechts 2.200 kilo”, zegt Maarten terwijl hij de ladder beklimt. “Het nadeel is dat dit niet de meest duurzame materialen zijn. We willen steeds meer toe naar cabins van circulaire materialen.” Teun vult hem aan: “Deze tijd vraagt om verandering; verandering van leven, werken, eten, wonen, opleiden, reizen, etc. Ik besef ook dat het niet in onze macht ligt de wereld te veranderen en grote ontwikkelingen tegen te houden. Maar we willen niet met lege handen staan als onze kinderen straks vragen: ‘Papa, wat deed u?’”
Er zijn meer problemen in de wereld waarbij hij graag helpt. “Mijn droom is onze tiny houses op een containerschip naar vluchtelingenkamp Moria varen. We maken ze bewust op containerformaat om ze eenvoudig te vervoeren.” Een eigen tiny house bouwen is ook een droom. “Maar steeds als we met de bouw van een eigen huis willen starten, komt er een aanvraag binnen. Ikzelf zet ons tiny house het liefst in een boom of plaats er twee op elkaar die enigszins overlappen om een veranda te krijgen. Als jongens droomden we ook van boomhutten.”