Pizza, wie houdt er niet van? Deze wereldwijde favoriet wordt vaak besteld in Italiaanse restaurants en bezorgd door pizzeria’s, maar zelf zo’n smakelijke ronde schijf maken is ook niet moeilijk. Leg een diepvriespizza in de oven (het toppunt van gemak), ga een stapje verder en beleg een kant-en-klare bodem met heerlijke toppings, of maak alles from scratch en kneed ook het deeg zelf. Maar baas boven baas, want er zijn mensen die zelfs de pizzaoven eigenhandig bouwen. Ervaringen en tips van een doe-het-zelver.
Tekst: Michelle van der Harst
Zelfontworpen pizzaoven
De Britse hobby-bouwer Marcus Sanderson construeerde een pizzaoven als een doe-het-zelfproject en maakte er een YouTube-video van (te bekijken op zijn account My homemade DIY projects). Dit filmpje toont ons aan de hand van foto’s onder andere de eerste lagen metselwerk, hoe een mal met cement moet worden gevuld, de opstapeling van bijna 90 wijnflessen in de bak van de oven en het leggen van een keramische vezelplaat plus vuurvaste stenen… Er wordt een grote koepel van zand gemaakt en bedekt met vermiculiet-beton, om vervolgens te worden uitgegraven, en de oven wordt bedekt met keramisch vezeldeken als isolatiemateriaal, dan kippengaas en een laag beton. De laatste stappen zijn het maken van de ingang met bakstenen en het toevoegen van een ovendeurtje (met hittebestendig afdichtmiddel). Het resultaat is een prachtige, zelfontworpen pizzaoven.
Bouwproces
Deze oven was het eerste project waarvoor Marcus een tutorial maakte. Daarna volgden instructievideo’s voor een plonsbad, een zomerhuisje en een ronde zit- en vuurplaats. Sanderson is geen professioneel vakman, maar heeft wel redelijk wat ervaring, die hij thuis opdoet wanneer hij niet druk is op zijn werk. De Brit laat weten dat hij in totaal vier à vijf weekenden bezig is geweest met zijn oven. Voordat hij begon met bouwen, deed hij heel wat onderzoek op het internet en op YouTube. Zijn materialen kocht hij in de bouwmarkt (bakstenen, cement en hout), van eBay-verkopers (de schoorsteen, ovendeur en vuurvaste stenen) en op Amazon (de laserthermometer en pizzaschep). In totaal was hij naar schatting 700 euro aan de oven kwijt.
Tevreden over het resultaat
Over de werking van de oven is Marcus erg tevreden. Het enige wat hij anders zou doen als hij opnieuw, met de kennis van nu, een oven zou bouwen, is een kortere deur gebruiken. “De deur moet 63% van de koepelhoogte zijn, dus ik heb momenteel een vrij hoge koepel. Met een kortere koepel zouden de vlammen bij een lagere hitte over de bovenkant strijken en zou de pizza sneller gaar worden”, aldus Marcus. De oven is een paar jaar later nog in zeer goede staat, maar hij wordt dan ook uitstekend onderhouden: “Ik dek hem af in de winter en geef de buitenkant elk voorjaar een wasbeurt. Aan het begin van het seizoen maak ik drie of vier vuurtjes om de oven langzaam te verwarmen en uit te drogen. Een groot vuur in de winter kan namelijk schade aan de oven veroorzaken als hij nog een beetje vochtig is.”
Originele toppings
De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe smaken zijn pizza’s? Goed, naar eigen zeggen. “Het pizzabakken gaat me steeds beter af. Het duurt een tijdje om dit onder de knie te krijgen zonder de bodem te verbranden, maar nu gaat het prima.” Sanderson laat weten dat hij graag veel verschillende en originele toppings uitprobeert, zoals pizza met curry. Naast die belegde platte broden kunnen er uiteraard ook andere dingen in de oven worden bereid. Marcus: “De oven is heel geschikt om ’s nachts langzaam vlees in te garen, nadat er pizza’s in zijn gebakken. Het afkoelen gaat namelijk vrij langzaam; twaalf uur na gebruik kan het nog steeds 200 graden Celsius in de oven zijn!”
Voor eigenaren van pizzaovens raadt deze doe-het-zelver het boek ‘Wood-Fired Oven Cookbook’ van Holly en David Jones aan (Engelstalig).