Zoals het er nu naar uit ziet, treedt op 1 juli 2022 de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Deze wet zal voor de bouwsector zeer duidelijke gevolgen hebben op het gebied van aansprakelijkheid voor – onder andere – verborgen en zichtbare gebreken. De borging van het bouwproces wordt geprivatiseerd. Stichting KOMO staat garant voor zeer goede kwaliteitsborging.
Stichting KOMO is in 1962 opgericht onder auspiciën van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Directeuren publieke werken. KOMO staat voor Keuring en Onderzoek Materialen Openbare werken. KOMO garandeert dat pro-ducten en processen die het KOMO- keurmerk dragen, objectief zijn getoetst ten aanzien van de betreffende wettelijke eisen en specifieke, professionele markt- en/of projecteisen in de bouw- en infrasector. Een KOMO-keurmerk is steeds belangrijker, zeker met de Wkb in het vooruit-zicht.
Kwaliteitsborging
Met de Wkb blijft een bouwer na oplevering en overdracht aansprakelijk voor niet ontdekte, zichtbare gebreken. Daarnaast zal het toezicht op het bouwproces niet meer onder Bouw- en Woningtoezicht (gemeente) komen te vallen, maar privaat worden geborgd. KOMO heeft hiervoor het KOMO instrument voor Kwaliteitsborging (KiK) ontwikkeld, dat voor de hele bouwsector een betrouwbare borging van het bouwproces mogelijk maakt. Deze borging omvat onder andere een gedetailleerde documentatie, waardoor de bewijslast goed vastgelegd wordt, en een risicoanalyse met beheersmaatregelen voor risicoverkleining. Zo wordt gezorgd voor een solide dossieropbouw voor de bouwer in verband met zijn aansprakelijkheid, en voor de verplichte dossiers voor bevoegd gezag en de consument.
Risico’s verkleinen
Veel bouwfouten komen voort uit de onjuiste toepassing van materialen en bouwproducten. Ook hier is het KOMO keurmerk een garantie voor het verkleinen van risico’s. KOMO koppelt de geschiktheid van een bouwproduct voor een bepaalde toepassing aan strikte toepassingsvoorwaarden en beoordeelt of de verwerker zich daaraan houdt. Circu-lariteit wordt steeds belangrijker in de sector. Deze ontwikkeling uit zich in wettelijke en milieugerichte eisen, zoals het gebruik van biologische grondstoffen. KOMO zet stappen: zo zijn er beoordelingslijnen in ontwikkeling, waardoor ook op dit punt een overtuigend bewijsmiddel kan worden verzorgd.