· Verkleining ecologische footprint dankzij een jaarlijkse besparing van 3.000 kg plastic en 4.000 kg karton
· Milieuvriendelijke keuzes bevorderen de samenwerking met aannemers die willen werken volgens circulaire principes
· De tuiten van de HW52-F zijn voortaan geklemd in de hollewanddozen, wat werk bespaart voor de installateur
Duurzaamheid heeft hoge prioriteit bij ABB. Zo is de productielocatie in Ede al CO2-neutraal en zijn er inmiddels tal van producten gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Daarnaast worden groepenkasten en schakelmateriaal via Circolektra uit de markt teruggehaald voor hergebruik. En streeft het bedrijf in 2030 naar een aanbod dat voor minstens 80% circulair is. Een andere concrete duurzaamheidsstap is de reductie van het verpakkingsmateriaal van de hollewanddoos HW52-F.
Een slimme, duurzame keuze
De HW52-F is natuurlijk geen onbekende. Perfect op zijn plek in nieuwbouw, renovatie en transformatie en uitblinkend in tijdbesparend installeren. Zo houdt de metalen clip de doos stevig op zijn plaats én vlakker op de wand. Het Fix-Rap-trekbandprincipe maakt installeren zonder gereedschap mogelijk en maakt iedere buis van 16, 19 en 20 mm snel te monteren. Daarnaast wordt de hollewanddoos HW52-F geleverd met de tuit in de hollewanddoos geklemd. Voor nog meer productiviteit, een strak resultaat en dus ook een duurzame keuze.
Duizenden kilo’s besparing
De kartonnen omdozen worden sinds april 2024 dichtgemaakt met tape op papierbasis in plaats van plastic. Daarnaast is de basishoeveelheid van een plastic omverpakking verhoogd van tien naar twintig stuks. Voor wie overigens helemaal geen plastic verpakking wil gebruiken, biedt ABB het product – onder een apart artikelnummer – losgestort aan. Met dat alles kan jaarlijks maar liefst 3.000 kg plastic en 4.000 kg karton bespaard worden.
Voordelen voor de installateur
Het verkleinen van de milieu-impact is overigens niet iets wat ABB alleen kan realiseren. Daarbij heeft het bedrijf de hulp van de markt hard nodig. Bijkomend voordeel? Ook installatieprofessionals profiteren van duurzame keuzes. Zo hebben ze minder voorraadruimte nodig en omdat er minder afval geproduceerd wordt, kan men sneller werken. Bovendien bevordert het de samenwerking met aannemers die willen werken volgens circulaire principes. Een echte win-win-winsituatie dus.
Wat doet ABB nog meer aan duurzaamheid?
ABB neemt ook op andere gebieden zijn verantwoordelijkheid. Zo zijn de kabel- en lasdozen vervangen door varianten gemaakt van 100% gerecycled kunststof. De groepenkasten hebben een behuizing van 100% gerecycled kunststof en worden geleverd in een duurzame kartonnen verpakking. Ook nemen ABB, VanLien en Busch-Jaeger via keteninitiatief Circolektra schakelmateriaal, groepenkasten en noodverlichting terug uit de markt voor hergebruik en zijn er tegenwoordig tal van producten om energie in woningen en utiliteitsgebouwen te meten, te monitoren en terug te brengen.