Carina Riezebos koos clair-obscur als passend thema voor haar Obscure-presentatie bij Masterly 2021. Onder de naam Blok by Carina liet de ontwerper zich tevens inspireren door het hoofdthema van curator Nicole Uniquole voor dit jubilerende Nederlandse paviljoen in Palazzo Francesco Turati tijdens de Milan Design Week 2021: ‘The best of both worlds. Dutch Designers inspired by Italian grandeur’. Met onder andere zwart burned oak, wit gemarmerd plaatmateriaal en mondgeblazen rookzwart en opaline wit glas, creëerde de ontwerper een mysterieus en schilderachtig interieur.
Als kind kreeg Carina Riezebos voor haar achtste verjaardag een kartonnen Camera Obscura van haar ouders. Clair-obscur werd daarmee een fascinerende en terugkerende inspiratiebron die haar al tekenend leerde wat licht en donker betekende. Ook haar gevoel voor het maken van ensceneringen en composities is hier ontstaan.
In haar nieuwe interieurproject getiteld Obscure laat de ontwerper zich eveneens inspireren door de clair-obscurtechniek uit de schilderkunst, fotografie en film. Dezelfde techniek die de meesters - zoals de Italiaanse schilder Caravaggio en de Nederlandse schilder Rembrandt - als geen ander beheersten. Hierbij zijn de contrasten tussen licht en donker zo sterk afgebeeld en objecten of personen zodanig geaccentueerd, dat een sterk dramatische effect wordt bereikt en wij de werken als een uitvergroting van de werkelijkheid ervaren. In Obscure laat Riezebos als art director onder de naam Blok by Carina, de enorme rijkdom en mogelijkheden zien van de decoratieve en constructieve materialen van het bedrijf Blok Plaatmateriaal. Voor haar interieur waarin zwart een belangrijke rol speelt als drager van licht, trekt ze al spelend met de contrasten tussen licht en donker de bezoeker in een mysterieuze wereld, die nog mooier, sfeervoller en dramatischer is dan de werkelijkheid. Als een schilderij van Rembrandt of Caravaggio.
In die wereld creëert Blok by Carina reusachtige indirect aangelichte halfronde en rechte roomdividers van diverse fineersoorten, zoals het zacht ogende Yaya en het meer uitgesproken Eucalyptus. Rechts in het interieur bevinden zich de donkere natuurlijke houttinten uit de collectie van Decospan en links staan dezelfde immense roomdividers in lichtere natuurlijke kleuren marmer, leem en steen uit de nieuwste Unilin Evola-collectie. De achtergrond met flinterdunne groeven in Shinoki walnootfineer, benadrukt de strakke architectonische herhaling in het interieur en zorgt voor rust en een spannende schaduwwerking. De wanden achter de gemarmerde roomdividers uit de Evola-collectie getiteld Midnight Lime hebben een meer natuurlijk ogende leem-textuur.
Lampen als totempalen
Als iconische center pieces staan er twee sculpturale lampen, genaamd Odoodem, zo groot als totempalen die gemaakt zijn van afwisselende ringen zwart gevlamd of wit zijdezacht HPL (High Pressure Laminate) en mondgeblazen rookgrijs of opaalwit glas. De bron van het ledlicht is moeilijk traceerbaar, net als in filmscenes en schilderijen waarin dit raadselachtige clair-obscur is toegepast.
Geheel volgens de laatste trends gebruikt Riezebos een diep zwart burned oak-materiaal voor een vloerkleed van CNC-gefreesde organische vormen waardoorheen hoogpolig tapijt groeit alsof het gras is. Het interieur is verder aangekleed met een rond leemkleurig vloerkleed met organische CNC-gefreesde gaten, een zwart gestoffeerde bank met een frame en achterzijde van burned oak-plaatmateriaal, en een zelfde bank met een Midnight Lime-frame.
Mondgeblazen huisjuwelen
De glasontwerper kleedde de ruimte verder aan met een aantal eye catchers: de als mega-Chanelflessen ogende Flaconvazen en de Tulpenvazen die we kennen van vorige jaren, zijn nu in een limited edition uitgevoerd in de kleuren wit, zwart en goud. Ook de ‘huisjuwelen’ van aaneengeregen mondgeblazen glazen parels die uitgevoerd zijn in rookzwart glas met een vleugje melkachtig blauw Opaline, vallen op als enorme colliers die het interieur versieren. Ronde schalen met geslepen randen, getiteld Asmaan, een amuselepel uit haar Sparkling Objects-collectie en de Schaduwset, een moderne opvatting van een dienblad gemaakt uit verschillende gefineerde schaalvormen die als puzzelstukjes in elkaar te zetten zijn, maken het sfeervolle interieur af.
OMEN
Dreamcatchers
De grote raampartijen van het Palazzo Turati vangen alle aandacht vanwege de grote surrealistische Dreamcatchers van Carina Riezebos met daaronder hoge sokkels waarop haar mondgeblazen collectie Omen wordt getoond. Voor de Dreamcatchers lieten Blok by Carina en het Italiaanse Abet Laminati, een van de meest toonaangevende producenten ter wereld van een brede collectie decoratieve HPL-plaatmaterialen, zich inspireren door het verhaal van de dromenvangers die ons in de nacht beschermen en de slechte dromen vangen. De klassieke uitvoeringen met elk een eigen symboliek – vuur, water, aarde, lucht - zijn vertaald in moderne dromenvangers waarvan de patronen bestaan uit een mix van tribal-achtige abstracte figuren die zijn ontsproten uit de fantasie van Riezebos.
De dromenvangers zijn met een duizelingwekkende precisie gemaakt met kleine freesjes via de nieuwste CNC-techniek. Hiervoor zijn drie designs met een door en door gekleurde kern uit de Stratificato Print HPL-collectie van Abet Laminati, op elkaar verlijmd met een toplaag van marmer HPL.
De geel-witte Carrerasteen die veel wordt gebruikt in de omgeving van Palazzo Turati dient als inspiratiebron om de dromenvangers op te laten gaan in de omgeving en aan te sluiten bij de Italiaanse grandeur, die zo goed past bij Abet Laminati.
De Dreamcatchers refereren ook aan de droom zoals uitgebeeld op het middenplein van La Galleria (The Gallery), pal naast het Palazzo Turati. Deze stijlvolle passage die bestaat uit gietijzeren frames en veel glas, is toepasselijk omgedoopt tot Crystal Palace vanwege de inspiratie: de Crystal Palace Exibition, de wereldtentoonstelling uit 1851 die cultuur en de voortgang van de moderne industriële technologie vierde. Net als de Dreamcatchers staat Crystal Palace voor nieuwe ideeën, innovatie, het najagen van dromen en de ambitie om die dromen te verwezenlijken.
Crystal Palace
Het klapstuk waarmee Mastery het vijfjarig bestaan viert is de opening van het prachtige The Gallery, direct naast het Palazzo Turati. Initiatiefnemer en curator Nicole Uniquole en stilist Maarten Spruyt zullen samen met Abet Laminati Italië, Blok Plaatmateriaal, Blok by Carina en Carina Riezebos een droom verwezenlijken door een eigen Crystal Palace te laten verrijzen waarin licht, transparantie en de architectonische omgeving een rol spelen. Geïnspireerd op de ruimte van The Gallery worden in de binnenruimte van dit glazen wonder zes meter hoge poorten gebouwd met Metalleido, een revolutionair lichtgewicht en esthetisch plaatmateriaal van Abet Laminati dat bestaat uit een aluminium kern met epoxyhars en CNC-freeswerk van Blok Plaatmateriaal. Gecureerd door Nicole Uniquole en Carina Riezebos zullen kunstenaars en ontwerpers uit de Nederlandse glaswereld hier hun werk presenteren.
Over Carina
Ontwerper Carina Riezebos vervaardigt onder haar eigen label Carina, objecten van glas en kristal die zich bevinden op het snijvlak van art and appliance. Ze werkt daarnaast als art director in opdracht van andere ontwerpers en bedrijven. Zo was ze creative director van House of Hermeta Holland waarvoor ze een collectie exclusieve designhaken heeft ontworpen van aluminium en glas. Ze ontwierp en presenteerde meermaals samen met Abet Laminati en is momenteel creative director bij Blok Plaatmateriaal Beverwijk met wie ze onder andere in Milaan haar interieurprojecten en installaties toont. In 2019 zijn haar Tulipa Vase en Flacon opgenomen in het Abet Laminati Museum in Bra, Italië, waar ze zich in goed gezelschap bevinden van ontwerpen van niemand minder dan Etorre Sottsass en Alessandro Mendini.
Over Blok Plaatmateriaal
Blok Plaatmateriaal Beverwijk (met een vestiging in Ede) is opgericht in 1981 onder de naam Houthandel Blok en is uitgegroeid tot een in Nederland toonaangevend innovatief bedrijf gespecialiseerd in het leveren en verwerken van hout, constructief en decoratief plaatmateriaal als MDF, multiplex, en HPL van A-merken als Abet Laminati, Unilin, en Decospan. Onder de naam Blok by Carina combineert het bedrijf sinds een aantal jaren high end special projects om creativiteit binnen het bedrijf op professionele wijze zichtbaar te maken aan (interieur-) architecten, ontwerpers en de creatieve sector waarbinnen zij werkt. Dit resulteerde dit jaar in een overtuigende samenwerking met het exclusieve domein van het Nederlands design in Milaan: het Palazzo Francesco Turati, La Galleria en Crystal Palace tijdens de Salone del Mobile 2021.
Over Abet Laminati
Abet Laminati is een van de grootste en meest toonaangevende producenten ter wereld van een brede collectie decoratieve HPL-plaatmaterialen. De productie bevindt zich nog steeds in Noord-Italië, het verkoopnetwerk strekt zich uit over de hele wereld. Abet werkt met vele topdesigners en heeft vanuit haar historie bewezen de kracht van goed ontwerp te kunnen combineren met een kwalitatief hoogstaand product. Abet Laminati presenteert zich dit jaar groots op hotspots The Galleria en Crystal Palace met reusachtige poorten gemaakt van Metalleido. Dit revolutionaire lichtgewicht plaatmateriaal bestaat uit een aluminium kern met epoxyhars en wordt traditioneel ingezet in met name de transportsector waar gewichtsbesparing essentieel is, meestal voorzien van een decoratieve afwerking. Omdat het kernmateriaal esthetisch gezien zo goed past binnen The Gallery zal het hier in haar puurste industriële vorm worden getoond.
Over Unilin Panels
Het in België gevestigde Unilin Panels produceert innovatieve houten panelen voor de bouw- en interieurwereld en biedt creatieve, kwalitatieve en duurzame oplossingen voor elk interieurproject. Voor Unilin is duurzaam zijn een noodzakelijke voorwaarde in elke schakel van haar bedrijf. Zo werkt Unilin voor de spaanplaatproducties met 100% circulair hout: daarvan is 15% lokaal hout afkomstig van o.a. duurzaam bosbeheer en afvalstromen uit de industrie, 85% is gerecycled. Het innovatieve bedrijf toetst dagelijks beloftevolle ideeën en hoopvolle concepten, hoe klein of groot een innovatie ook is. Dit is de Unilin way: uitmuntend zijn in alles wat het bedrijf doet, met respect voor partners met wie het samenwerkt en voor de wereld om ons heen. Samen met Blok by Carina presenteert Unilin tijdens de Salone del Mobile 2021 haar nieuwe Evola collectie in het interieurproject OBSCURE in Pallazo Francesco Turati. De vernieuwende, decoratieve Unilin Evolacollectie is geïnspireerd op de natuur, mode en architectuur. De structuren, texturen en designs zijn niet te onderscheiden van authentieke materialen en laat de mens zich weer verbonden voelen met zichzelf en de natuur.
Over Decospan
Decospan, een familiebedrijf uit het Belgische West-Vlaanderen, levert totaaloplossingen met hout voor het interieur. Voor de professional beschikt Decospan over het belevingscentrum “The Veneerhouse”. Daar komt hun passie voor de toepassing van hout en fineer voor muur, plafond, vloer en meubel volledig tot zijn recht. Het familiebedrijf is een innovatieve wereldspeler die een schatkist met meer dan 150 edele houtsoorten bezit en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het bedrijft focust op het zo toegankelijk mogelijk maken van fineer voor makers en architecten. Querkus, Shinnoki en Nørdus zijn opvallende collecties in lijn met deze visie. De filosofie achter het gebruik van fineer als duurzame grondstof schuilt in de manier van verwerking van de stam: geen enkel natuurproduct is in staat een dergelijke toegevoegde waarde te leveren met minimaal verlies van grondstof en een ultieme expressieve schoonheid. Tevens begeleidt Decospan projecten om tot een harmonieus en homogeen kleurbeeld te komen. Daarom kiest de maker of architect die op zoek is naar hoogwaardige kwaliteit vaak voor Decospan. In de presentatie OBSCURE laat Decospan eiken met een textuur van verbrand hout en een diep zwarte Yaya-fineer schitteren in combinatie met rookzwart en opalinewit glas. Als ode aan de natuur. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Voor meer informatie en/of beeldmateriaal, neem gerust contact op met de communicatie- en marketing afdeling van Blok Plaatmateriaal: c.wessels@blokplaatmateriaal.nl. 0251-342 506