Frisse lucht is gezond, maar in de winter wilt u er thuis toch vooral warm en knus bijzitten, zonder dat er een koude tocht door naden of kieren komt. In een woning die tocht, moet er meer gestookt worden. Op dit moment is dat niet bepaald duurzaam en zeker niet goedkoop. Om de kou buiten te houden kan men gebruik maken van tochtwering. Dat leidt tot minder energieverbruik, lagere kosten en meer wooncomfort. Tochtwering bestaat in verschillende soorten en maten: zo zijn er tochtstrips, tochtbanden en tochtstoppers verkrijgbaar, maar het is ook mogelijk om naden dicht te kitten of purschuim te gebruiken.
Tekst: Michelle van der Harst
Tochtstrips
Er bestaat een verschil tussen een tochtstrip en een tochtband. Het eerste hulpmiddel is gemaakt van hard materiaal, vaak aluminium of plastic, en kan worden geplaatst aan de scharnierkant van een deur of raam. Sommige tochtstrips bevatten een borstel om onderaan een deur te worden bevestigd en zo krassen op de vloer te voorkomen (en natuurlijk de tochtstroom die onder de voordeur doorkomt, tegen te houden).
Tochtbanden
Een tochtband is een flexibele dunne band die wordt gebruikt voor de afdichting van deuren en kozijnen en die isoleert tegen tocht, stof en vocht. Aan één kant van de band zit een plakstrook voor de bevestiging. De banden kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden, maar celrubber en sponsrubber zijn de meest voorkomende varianten. Meestal worden de tochtbanden geleverd als rechthoekige stroken, maar er zijn ook andere vormen, zoals D-profiel, P-profiel en kroonband.
Tochtstoppers of -rollen
Een tochtrol of tochtstopper wordt onderaan een deur bevestigd en houdt zo de koude lucht buiten. Dit type tochtwering is vaak gemaakt van siliconen of rubber, materialen die allebei vocht- en luchtdicht zijn. Er bestaan enkele tochtrollen, die tegen de onderkant van de deur aan gelegd worden maar niet meebewegen, dubbele stoppers
die onder de deur worden geschoven waardoor de rol meebeweegt als de deur wordt geopend of gesloten,
en magnetische rollen die middels twee magneten op zijn plaats blijft zitten.
Naden en kieren dichten
Kleine naden van maximaal 1 centimeter kunnen het best worden gedicht met kit. Bij hout en steenachtig materiaal
wordt een flexibele kit zoals acrylaatkit (ook overschilderbaar) of siliconenkit aangeraden. Grote naden zijn te dichten met schuimband of purschuim. Hoewel dat laatste goed werkt, ziet het er wat minder mooi uit en is het niet overschilderbaar. Purschuim kan uitzetten, maar overtollig schuim kan – zodra het is uitgehard – worden weggesneden.
Waar komt de tocht vandaan?
Veelvoorkomende tochtplekken zijn natuurlijk ramen en deuren. Soms zijn naden en kieren zichtbaar, zoals in de
brievenbus, maar ze zitten ook op onverwachte plekken, zoals tussen gipsplaten, of bij gaten in de muur (of vloer)
waar leidingen doorheen lopen. Het is belangrijk om ook de meterkast, onder keukenkastjes en rondom het kruipluik te controleren. Verder is het goed om langs de buitenmuren te lopen: het kan tochten bij een voorzetwand tegen de buitenmuur of waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren. Vergeet ook het dak niet, want er kan lucht tussen dakplaten doorstromen, evenals in de nok en in de aansluitingen van het dak.•