Smart producten, dat is iets wat we vroeger alleen in Hollywoodfilms zagen. Met de nieuwste technologieën kwamen de gaafste constructies tot stand. En gelukkig is deze technologie nu voor velen binnenhandbereik. Tegenwoordig komen er steeds meer verschillende soorten smart verlichting op de markt. Smart verlichting is dan ook de verlichting van de toekomst.
Tekst: Maroessia Karpenko
Smart verlichting, wat is dat precies?
Smart verlichting is iets waar je veel over hoort wanneer mensen aan het (ver)bouwen zijn. Er wordt ook wel gesproken over slimme verlichting, slimme apparaten of een slim huis. Maar wat houdt het precies in? Smart verlichting is bedienbaar op afstand. Dit kan middels een speciale smart speaker, de smartphone of een afstandsbediening. Ook kun je bij slimme verlichting de kleur van de lampen aanpassen en deze dimmen. Zo kan de consument de verlichting geheel aanpassen op waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft.
Waarom kiezen consumenten voor smart verlichting?
Er zijn diverse redenen waarom consumenten de keuze maken voor slimme verlichting. Smart verlichting biedt een zekere mate van comfort en gemak, omdat deze verlichting eenvoudig te bedienen is via een app op de smartphone of tablet of via een smart speaker. Dit maakt het mogelijk om als consument bijvoorbeeld tijdens het tv kijken lekker te kunnen blijven zitten, in plaats van op te moeten staan om het licht te dimmen of uit te doen. De smart verlichting kan vanaf waar de consument zich dan ook bevindt bediend worden. Door gebruik te maken van de diverse functies van smart verlichting, kan de consument ook besparen op energie. Stel dat de consument aan het werk is en de lampen is vergeten uit te zetten, dan kunnen ze dit meteen alsnog doen via de smartphone. Normaliter zouden de lampen de hele dag blijven branden. Op deze manier wordt er minder energie verbruikt. Ook zullen smart lampen een langere levensduur hebben als ze gedimd zijn.
Smart verlichting zorgt verder voor meer veiligheid: wanneer het huis goed is verlicht, schrikt dit ongewenste bezoekers zoals inbrekers af. Zij zullen niet snel een woning betreden als het lijkt alsof er iemand aanwezig is. Mocht de consument even op vakantie gaan, dan hoeft er niet meer op iedere lamp een aparte schakelklok of tijdschakelaar aanwezig te zijn. Door simpelweg gebruik te maken van de tijdschema functie op de app, kan de slimme verlichting op automatische tijdstippen aan en uitgaan. Met smart lampen kan er tevens meer sfeer gecreëerd worden. Wat de ruimte, gelegenheid of activiteit ook is, met smart verlichting is de gewenste sfeer zo in huis gehaald. Met deze lampen kan de consument namelijk de precieze kleuren en intensiteit van de verlichting bepalen.
Hoe werkt smart verlichting?
Het gebruik van slimme verlichting is vrij eenvoudig. Zo begint het bij een slimme lichtbron. Ook heeft de consument een tablet, smartphone of smart speaker nodig. De slimme lichtbronnen zijn direct te koppelen aan de smartphone, waarna er diverse instellingen kunnen worden ingevoerd. Zo kunnen er verschillende scènes aangemaakt worden, waarbij de lampen in een bepaalde ruimte een specifieke kleur hebben. Met slechts een enkele druk op de knop kunnen alle lampen in deze kamer aan of uit gaan. Ook kan er gekozen worden voor het gebruik van tijdschema’s, waarmee de consument de tijden kan instellen voor de slimme verlichting, waardoor ze automatisch aan of uitgaan.
Smart verlichting kan eenvoudig via de smartphone worden bestuurd. Hiervoor zijn speciale apps te downloaden via Google Play en de AppStore. Hierbij koppelt de consument de slimme verlichting aan het WIFI netwerk wat zich in de buurt van de smartphone of tablet bevindt. Wanneer de slimme verlichting aan de app gekoppeld is, kan deze geheel naar wens worden ingesteld. Een andere manier om de smart verlichting te bedienen is via de smart assistent. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld Amazon Alexa of Google Home. Via de smart assistant kan de slimme verlichting spraakgestuurd bediend worden. Zo hoeft de consument enkel te zeggen “Alexa, turn lights on in the kitchen” of Google, zet de lampen aan in de slaapkamer” en het is geregeld. En dat zonder te hoeven opstaan.
Welke smart verlichting is er zoal?
Voor de beginner in smart verlichting is slimme LED verlichting een uitstekende keuze. Hier zijn diverse varianten in, waaronder smart E14 lampen, smart E27 lampen en smart GU10 lampen. Door enkel deze LED verlichting in een normale lamp toe te passen, kan deze al worden omgetoverd in slimme verlichting. Ook kan de consument ervoor kiezen om smart inbouwspots te plaatsen. Deze kunnen in vrijwel elke ruimte geplaatst worden. Ook kan er gekozen worden voor slimme verlichting voor buiten. Zo kan de tuin ook van een extra gezellige sfeer voorzien worden. Op het gebied van smart verlichting en smart home producten worden nog diverse innovaties verwacht. Hier in de bouw en in bouwmarkten op in blijven spelen is dan ook zeker aan te raden.