Of we het nou fijn vonden of niet, we hebben de afgelopen tijd veel aan huis gekluisterd gezeten. En hoe meer we thuis zijn, hoe belangrijker we het vinden dat onze woning comfortabel aanvoelt. Een sfeervol interieur, een gezonde lucht, en een aangename temperatuur maken dit mogelijk. Grote invloed op die temperatuur heeft woningisolatie, waardoor we energiekosten besparen en minder last hebben van tocht, vocht en kou. Veel doe-het-zelvers gaan nu aan de slag met het isoleren van hun woonruimte, en vinden misschien wel hun weg naar uw bouwbedrijf. Isoleren kunnen zij doen op verschillende manieren.
Tekst: Michelle van der Harst
Muurisolatie
Deze vorm van isolatie is een van de makkelijkste en goedkoopste. Muren van binnenuit isoleren kan worden gedaan met isolatieplaten van bijvoorbeeld steenof glaswol (in de bouwmarkt vanaf 3,29 euro per m²), of met speciale parels ofwel piepschuimbolletjes die open ruimtes opvullen (vanaf 6,69 euro per 33 liter). EEN WARME jas voor ons huis De stenen plus het isolatiemateriaal geven samen de isolatiewaarde van de gevel aan. Na isolatie aan de binnenkant, kan nog extra isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel toegevoegd worden. Hierdoor wordt een huis iets dikker. De afwerking wordt gedaan met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten.
Isolatie-subsidie
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor isolatie, wanneer ze minstens twee energiebesparende maatregelen nemen. Zo kunnen ze gemiddeld 20% van hun investering terugkrijgen. De uitvoering moet dan wel worden gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. Er gelden nog meer voorwaarden, die te raadplegen zijn op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Leveranciers, fabrikanten en (bouw)installatiebedrijven kunnen hun energiebesparende product of materiaal aanmelden voor de apparatenlijst. Een van de voorwaarden die worden gesteld, is dat het gaat om aanvullend isoleren met een Rd van 1,1 m2K/W bij spouwmuurisolatie of 3,5 m2K/W bij overige isolatiematerialen. Middels deze lijst weten klanten dat ze met de aanschaf en installatie van dat product in aanmerking kunnen komen voor de ISDE.
Dakisolatie
Ook dakisolatie bespaart veel energie en geld, voor een hoekwoning gemiddeld 700 euro per jaar. Milieu Centraal raadt voor daken een isolatiewaarde aan van minstens Rc = 6. Een dakconstructie bestaat uit verschillende materialen: dampremmende lagen (dakleer, rubberroid, bitumen, polyurethaanplaten of EPS-platen tussen dakbeschot en pannen), PUR-schuim dat aan de buitenzijde tegen het dakbeschot is gespoten, platen die afdichten, en een dakbeschot van plaatmateriaal dat geen vocht doorlaat. Als er nog geen folie onder de dakpannen ligt, kan die worden aangebracht tussen het isolatiemateriaal en de afwerking (klimaatfolie kost rond de 100 euro voor 2 x 15 meter).
Vloerisolatie
Koude voeten zijn geen pretje. Ook daarom is vloerisolatie een goed idee. Bij een houten vloer is het mooi meegenomen dat tevens het geluid gedempt wordt. Een vloer isoleren kan met vloerplaten, glaswol, noppenfolie en constructieplaat, en wordt het best gedaan vanuit de kruipruimte of anders van bovenaf – waardoor de vloer wel minstens 8 centimeter hoger wordt. In het eerste geval kan worden gewerkt met glaswol (zo’n isolatieplaat is verkrijgbaar vanaf 6,68 euro per m²). Voor de tweede optie kunnen vloerplaten of watervaste constructieplaten worden ingezet. Deze platen zorgen tevens voor een extra stevige constructie. Milieu Centraal raadt voor vloeren een isolatiewaarde van minstens Rc = 3,5 aan.
Isolatie in gemeenten
Van Zwolle tot Nijmegen en van Haarlem tot Doetinchem: veel gemeenten begonnen afgelopen en dit jaar met een isolatieactie, in samenwerking met het Regionaal Energieloket of het Duurzaam Bouwloket. Samen met geselecteerde
isolatiebedrijven werd voor inwoners een scherp geprijsd aanbod (dankzij groepsvoordeel) op maat gemaakt. Deze vakspecialisten kunnen vrijblijvend langskomen voor het maken van een offerte. Daarnaast hebben gemeentes en provincies soms lokale subsidiepotjes. Een voorbeeld is de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW), waarmee een gemeente huurders en eigenaar- bewoners kan stimuleren om energie te besparen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld advies geven, of eenvoudige energiebesparende maatregelen aanbieden, zoals tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie.
Zelf doen of laten doen
De isolatie zelf aanpakken is in sommige gevallen prima mogelijk. Handige klussers kunnen wellicht goed uit de voeten met bijgeleverde gebruiksaanwijzingen en de stappenplannen die grote bouwmarkten hebben samengesteld en die online te vinden zijn. In het geval van grote en uitdagendere klussen is er vakkennis, specialistisch gereedschap en materiaal benodigd, en kunnen de isolatiewerkzaamheden beter worden uitbesteed.
Het is namelijk belangrijk dat isolatiematerialen op de juiste manier worden aangebracht: ze moeten goed vast zitten en naadloos op elkaar aansluiten, om luchtlekken en koude plekken te voorkomen. Het zou zonde zijn als er energie verloren gaat en er condens- en schimmelvorming optreedt, wat de levensduur van het materiaal verkort. Gecertificeerde isolatiebedrijven zijn te vinden op Wij-isoleren.nl, een overzichtswebsite die zich baseert op informatie die wordt aangeleverd door de certificerende instellingen, organisaties voor erkenningsregelingen, brancheorganisaties, waarborgfondsen en geschillencommissies. Wanneer een woningeigenaar vakmensen inhuurt voor een isolatieklus, ontvangt hij ook tot ongeveer 20% subsidie op zijn investering. Daarnaast bespaart hij met de isolatie tot 30% op zijn energiekosten. Binnen enkele jaren zijn de uitgaven dus alweer terugverdiend.