Als glaszetter Pascal Kok uit het Gelderse Renkum een enkel latje nodig heeft, een paar schroeven of een scharnier, dan gaat hij die altijd halen bij zijn ‘magazijn om de hoek’. De Hubo Bouwmarkt waar hij komt, is echt op een steenworp afstand van zijn bedrijf. “Ik kom daar zeker eens per week”, zegt Kok.” Ze kennen mij goed en ik hen. Als zij iemand krijgen die een klein glasplaatje zoekt voor een tafel of een kas, verwijzen ze altijd naar mij.”
Tekst: Kees Jansen
De Renkummer zit sinds 1995 in het schilders- en glaszettersvak. “Mijn opa is in 1966 begonnen en mijn vader heef het twintig jaar later overgenomen en uiteindelijk ik ook. Tot mijn vaders overlijden in 2004 hebben we het samen gedaan.”
Specialiseren
In de beginperiode was Kok vooral als schilder actief, tegenwoordig is het vooral glas zetten. “Een aantal jaren geleden kwam de overheid met allerlei subsidies voor energiebesparend glas. Dat was destijds zo’n vijftig euro subsidie voor een vierkante meter HR++-glas. Dat maakte het voor veel mensen interessant. Tegenwoordig is HR++-glas de standaard.”
Het bedrijf van Kok was in het begin van deze eeuw veel groter dan het nu is. “Ik had acht mensen in dienst toen de crisis uitbrak. Eerst heb ik het bedrijf teruggebracht naar vijf mensen en later naar twee. Dat was noodgedwongen, maar het gaf me wel rust in mijn hoofd. Ik was in die tijd meer bezig met bellen en regelen dan met schilderen en glas zetten. En dat vond ik best jammer, merkte ik.”
Hij vervolgt: “Ik ben nu bezig om me langzaam meer en meer op het glas te richten. Ik denk dat twintig procent nog schilderwerk is en tachtig procent glas. We doen nog wel schilderwerk, maar als er echt grote klussen zijn verwijs ik door naar collega’s van mij. Ik ga daar ook niet tussen zitten, want dan ben je toch nog verantwoordelijk. En het bevalt me prima.”
Contact
Pascal Kok vindt de hogere doorloopsnelheid bij het zetten van glas prettig. “Ik vind het leuk om contact te hebben met veel mensen en veel verschillende klussen te doen. Het schilderwerk spreekt me gewoon wat minder aan. Bovendien heb je maar vier maanden per jaar ideale omstandigheden om te schilderen.” Kok werkt vooral voor particulieren, op ongeveer een uur rijden van Renkum. “De helft van de mensen komt bij mij omdat ze via-via van mij gehoord hebben, anderen komen via internet. Ik ben aangesloten bij een online offerteprogramma. Mensen geven daarin aan wat ze willen en dat krijg ik doorgestuurd.” Veel klanten hebben oud isolatieglas dat ze door HR++ willen laten vervangen. “Ook zie je nog wel dat ze op de bovenverdieping nog enkel glas hebben.”
Levertijd
In het begin van de coronaperiode merkte de glaszetter dat er even een dip was, maar daarna leefde het weer op. “Het ging helemaal los, je merkte dat mensen in en om huis dingen wilden doen. En het geld voor de vakantie moest ook op.” Ook eind vorig jaar was er een golf aanvragen. “Het was nog niet duidelijk of de subsidie wel zou blijven, dus mensen wilden nog snel voor de jaarwisseling ander glas.”
De grotere drukte zorgt ook voor langere levertijden van glas. “Dat steeg in de drukke periode van twee naar vier en later vijf weken. Mensen hebben daar wel begrip voor. Het vervangen van glas heeft meestal ook geen enorme haast.”
Labrador
Tenzij er natuurlijk een bal of een steen door de ruit gaat. “Of als er een thermische breuk is”, zegt Kok. “Dat is een breuk die wordt veroorzaakt door grote hitte of verschillen van temperatuur in de ruit. Dat zie je bijvoorbeeld als er zonwering heel dicht op de ruit zit, of als ramen deels zijn beplakt met folie. Als de temperatuur dan flink verschilt, loop je kans op zo’n thermische breuk.” Laatst had Kok zelfs te maken met een glasbreuk door een hond. Niet omdat het beest tegen het raam was gesprongen. “Dat was een bruine labrador, die tegen de ruit in de zon lag. Op die plek heb je een andere weerkaatsing en wordt het glas op één plaats veel warmer. Als het een witte labrador was geweest, had je dat probleem misschien niet gehad, haha.”
Verwarmbaar glas
In zijn eigen woonhuis heeft Pascal Kok het nieuwste glas. “Ik heb onlangs verwarmbaar glas gezet. Dat heb ik gedaan om te ervaren wat het doet, zodat ik mensen nog beter kan adviseren. En het is heerlijk, want zo wordt je raam een plek die warmte afgeeft. Niet ter vervanging van de huisverwarming, maar wel als aanvulling.” Op dit moment wordt het vooral bij bedrijven toegepast. “Bijvoorbeeld in hotels met een serre of in zwembaden. Je krijgt geen condens en dat is daar wel prettig. Voor particulieren is het nu nog te duur, maar het is wel een mooie ontwikkeling.”