De operatie werd uitgevoerd via een baanbrekend partnerschap met de gespecialiseerde ovenfabrikant Keramischer OFENBAU
Dit initiatief zal Roca Group positioneren als de eerste speler ter wereld met een netto-nul productie voor keramisch sanitair, met een aanzienlijk domino-effect op de hele sector
Roca Group, de wereldleider in het ontwerpen, produceren en de commercialisering van badkameroplossingen, heeft geïnvesteerd in ‘s werelds eerste elektrische tunneloven voor sanitair. In een poging om de inherente energie en koolstof intensieve productie van keramische producten[1] koolstofvrij te maken, heeft het bedrijf een beslissende stap gezet in de richting van het elektrificeren van zijn productieprocessen in de LAUFEN fabriek in Gmunden (Oostenrijk), dankzij de geavanceerde technologie van Keramischer OFENBAU, wereld technologieleider in de vervaardiging van keramische ovens.
De Duitse ovenfabrikant richt zich al meer dan 25 jaar op duurzame innovatie en is marktleider op het gebied van energiezuinige keramiekovens, waardoor het de ideale partner is voor het decarbonisatieproject van de Roca Group. Na vier jaar ontwikkeling is de eerste elektrische tunneloven voor sanitair met succes gestart met de productie van complexe keramische stukken in Gmunden. De LAUFEN fabriek, die al elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruikt, werd gekozen voor de eerste implementatie van deze baanbrekende technologie omdat het bijzonder geschikt is voor de productie van de nieuwste producten van de hoogste kwaliteit. De innovatie van de elektrische oven is al geregistreerd door het Europees Octrooibureau.
Aangezien de oven zeer efficiënt, koolstofvrij en geautomatiseerd is, biedt het een waardevol alternatief voor conventionele productie die afhankelijk is van fossiele brandstoffen en is het een belangrijke mijlpaal om ervoor te zorgen dat Gmunden in 2024 's werelds eerste productiefaciliteit voor sanitaire voorziening zonder CO2-uitstoot wordt. Deze investering staat ook centraal in de decarbonisatiestrategie van de Roca Group. De Groep sloot 2022 af met een reductie 39% in de directe CO2-uitstoot van ten opzichte van de basislijn van 2018 en naderde daarmee haar SBTi-doelstelling van CO2-neutraliteit in 2045.
[1] Volgens Cerame Unie bedraagt de totale uitstoot van de Europese keramische industrie 19 miljoen ton CO2 per jaar, wat ruwweg 1% is van de totale industriële uitstoot in Europa die onder het EU Emissions Trading System (ETS) valt. De sanitairindustrie vertegenwoordigt slechts 2,7% van het totaal. https://www.ceramicroadmap2050.eu/chapters/continuing-our-path-towards-climate-neutrality/
De eerste productieresultaten van het nieuwe ovensysteem laten een groot potentieel zien voor de hele industrie, omdat niet alleen de productie van sanitair kan profiteren van deze nieuwe technologie, maar ook andere keramische sectoren zoals structurele en technische keramiek of serviesgoed. Deze oven bewijst dat het volledig koolstofvrij maken van keramische productie niet alleen mogelijk is, maar ook realistisch en economisch haalbaar.
Albert Magrans, CEO van Roca Group, zei: “We hebben een langetermijndoelstelling om onze activiteiten koolstofvrij te maken en we hebben hard gewerkt om oplossingen te vinden die ons zullen helpen dit te bereiken. Dit nieuwe pan-Europese partnerschap helpt ons niet alleen op weg naar een netto-nulbeleid, maar is ook een duidelijke stap voorwaarts voor de sector als geheel.”
Günter Halex, Chairman of the Advisory Board at Keramischer OFENBAU voegde hieraan toe: "Deze elektrische oven bewijst eens te meer dat onze geavanceerde technologieën zelfs de CO2-intensieve keramische industrie kunnen decarboniseren. Onze elektrisch verwarmde ovens bieden onze klanten een toenemende onafhankelijkheid van de energiemarkt en maken een duurzame en economische productie mogelijk, nu en in de komende decennia. Dit baanbrekende en innovatieve project laat zien dat onze technologie de maximale kwaliteit van keramische producten kan behouden en tegelijkertijd een positieve bijdrage levert aan onze planeet".
Europees succesverhaal voor koolstofvrije keramiekproductie
Met het hoofdkantoor van de Roca Group in Spanje, de fabriek van LAUFEN in Oostenrijk en Keramischer OFENBAU in Duitsland is dit gezamenlijke project echt een Europees succesverhaal op weg naar een toekomstbestendige productie van sanitair in Europa en de wereld. Via Roca Group Ventures heeft Roca een meerderheidsbelang verworven in Keramischer OFENBAU Holding GmbH, dat eigenaar is van Keramischer OFENBAU GmbH, en investeert in het innovatievermogen van het bedrijf ten gunste van de gehele keramische industrie. De Groep is ook vastbesloten om het bedrijf te steunen met extra financiering om deze baanbrekende technologie, die de toekomst van de industrie zal bepalen, verder te ontwikkelen, te implementeren en op de markt te brengen.
Hoewel beide bedrijven volledig onafhankelijk blijven, zal deze langetermijnsamenwerking de innovatiecapaciteit van beide bedrijven versterken om hun respectievelijke doelstellingen op het gebied van decarbonisatie te bereiken met een gemeenschappelijk doel: de duurzame keramische industrie van de toekomst.