Nederland staat vol prachtige monumentale panden van honderden jaren geleden. Helaas voldoen deze panden niet altijd meer aan de strenge klimaateisen van de laatste jaren. Zo ook het stadhuis van Groningen. Gelukkig weten ze bij Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf precies hoe ze hiermee om moeten gaan. Het project heeft complexe elementen, zoals het verplaatsen van de raadzaal naar de derde verdieping. Naast deze werkzaamheden ondergaat het stadhuis een volledige transformatie en renovatie. De werkzaamheden zijn nog in volle gang. Lees verder en ontdek hoe het pand wordt opgeknapt.
Imposante entree
De oude raadzaal was inmiddels te klein geworden voor de vergaderingen die er plaatsvinden. Daarom moest deze groter, waardoor het een nieuwe locatie nodig had. Deze nieuwe locatie ligt op de derde verdieping. Hiervoor is een verdiepingsvloer vanuit een eerdere verbouwing verwijderd, waar een imposante ontvangstzaal wordt gecreëerd. Deze ontvangstzaal reikt tot de derde verdieping. De nieuwe raadzaal wordt volledig in hout opgebouwd, met openingen in de daklijn vanuit waar het licht door het glazen plafond naar binnenkomt.
Helemaal volgens moderne klimaat eisen
Daarnaast worden allerlei duurzaamheidsmaatregelen genomen waarmee het pand aan de eisen van deze tijd zal voldoen. Het energielabel wordt naar A+++ opgewaardeerd, het stadhuis wordt vrijwel helemaal aardgasvrij en krijgt monumentaal dubbel glas in de ramen. Om het stadhuis te voorzien van energie, wordt buiten onder het plein een warmte- en koudebron geplaatst. Ook wordt de buitenzijde van het pand volledig onder handen genomen. De zwarte aanslag op de natuurstenen wordt weggelaserd. Hiervoor worden experts vanuit Italië ingevlogen. In samenwerking met de experts wordt de originele uitstraling van het pand behouden.
Werken in een constructie van twee eeuwen oud
De renovatie van dit pand was een bijzonder spannende klus. De stalen constructie van de raadzaal op de derde verdieping moest namelijk van bovenuit in het pand getakeld worden. De bestaande constructie is meer dan twee eeuwen oud, welke niet beschadigd mocht worden. Dit hield in dat het millimeterwerk was, spannend dus. De stalen constructie dient als basis opbouw van de nieuwe vloer- en dakconstructie, welke met de oude dakconstructie geïntegreerd wordt. Voor dit project waren verschillende materialen nodig, zoals vurenhouten balken, underlayment platen voor de vloer, overig hout voor verschillende constructies en plaatmaterialen om vloeren en wanden af te kunnen werken.