‘Mediterranean Perspectives’ en ‘Sparking Change’ demonstreren Roca’s toewijding aan duur-zame innovatie en belichamen de essentie van het erfgoed en de waarden van het merk.
Van 15 tot en met 21 april presenteert Roca zijn nieuwste collecties en baanbrekende ontwikkelingen in twee verschillende ruimtes tijdens de Milan Design Week. Het bedrijf zal zijn voortdurende focus op baan-brekende oplossingen, duurzaamheid en creatieve expertise benadrukken met ‘Mediterranean Perspecti-ves’ op Salone del Mobile en ‘Sparking Change’ op Fuorisalone,
Roca op Salone del Mobile
Het paviljoen van Roca, genesteld in de bruisende International Bathroom Exhibition, valt op door een geometrisch ontwerp dat doet denken aan de Middellandse Zee en nauw verbonden is met de architec-tuur van Barcelona. ‘Mediterranean Perspectives’, ontworpen door het in Barcelona gevestigde architec-tenbureau Mesura, is een introvert ontwerp dat zich opent via een centraal plein en bezoekers uitnodigt om binnen te komen en het interieur te ontdekken.
"Ons doel is om bezoekers een meeslepende ervaring te bieden", zegt Benjamin Iborra van Mesura. "We streven ernaar een gedenkwaardige ervaring te creëren die verder gaat dan het gewone, door gas-ten uit te nodigen om de verschillende producten en collecties die worden tentoongesteld te verkennen, en ook inzicht te krijgen in de waarden en het erfgoed van Roca."
Geometrie staat centraal in het ontwerp van dit paviljoen en dient een tweeledig doel. Van buitenaf ver-tegenwoordigt het een terugkeer naar de oorsprong van Roca en het karakter van Barcelona. Eenmaal binnen creëert de verscheidenheid aan geometrieën een unieke sfeer en interieurvolume, met voor elke collectie verschillende capsules, elk met zijn eigen sfeer, geometrie en materialen.
Materialiteit is een cruciale factor in het ontwerp van deze kortstondige ruimte. In overeenstemming met Roca's toewijding aan duurzaamheid, gebruikte Mesura teruggewonnen hout van eerdere projecten en luiken van de ISH-beurs van vorig jaar in Frankfurt om de impact op het milieu van deze stand te vermin-deren.
Salone del Mobile Paviljoen 10 Stand Nº B19-C12 Rho Fiera Milano 16—21 april
Roca op Fuorisalone
De ‘Sparking Change’-installatie, ontworpen door Mario Cucinella Architects, is geïnspireerd op de re-cente lancering van ‘s werelds eerste elektrische tunneloven in de productiefabriek van Roca Group in Gmunden, Oostenrijk. De installatie belichaamt de principes van circulariteit en het koolstofvrij maken en demonstreert de positieve impact op het milieu van deze baanbrekende innovatie die leidt tot een para-digmaverschuiving in de keramische sector.
'Sparking Change' benadrukt een innovatieve techniek die het milieu respecteert en de traditie versterkt door het creëren van een halfronde achtergrond bestaande uit 1.200 3D-geprinte keramische blokken”, legt Mario Cucinella, oprichter en creatief directeur van MCA – Mario Cucinella Architects uit. “Deze in-stallatie is het bewijs dat technologie en digitale hulpmiddelen niet langer louter instrumenten zijn om nieuwe ideeën te creëren, maar ook om nieuwe ideeën te stimuleren.”
De installatie symboliseert de positieve impact van elektrische oventechnologie en laat zien hoe kennis, ervaring en technologie hebben geleid tot baanbrekende innovatie in de sanitair keramiekindustrie. Elk 3D-geprint kleiblok wordt geproduceerd met behulp van een proces met een lage impact op het milieu, waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe klei en gerecycled keramiek. De vorm en het kleurverloop van de curve zijn symbolen van de bedrijfstemperaturen van het keramische bakproces. De zelfdra-gende structuur kan droog worden gemonteerd en is gemakkelijk te demonteren, waardoor het potenti-eel voor hergebruik bij toekomstige evenementen wordt gegarandeerd.
Roca's installatie biedt bezoekers een unieke mix van fysieke en virtuele betrokkenheid. Met web aug-mented reality kunnen bezoekers zich onderdompelen in een interactieve ervaring om meer te leren over de voordelen van Roca's nieuwe koolstofvrije tunneloven.
Fuorisalone Interni “Cross Vision” Università degli Studi di Milano Via Festa del Perdono 7, van 15—28 April
Elektrische tunneloven
In samenwerking met Keramischer OFENBAU onthulde Roca Group 's werelds eerste elektrische tun-neloven voor de productie van sanitair keramiek in de fabriek in Gmunden, Oostenrijk. Dit baanbrekende initiatief heeft Roca Group gepositioneerd als wereldleider met een netto-nul productiefaciliteit voor sani-tair, wat een paradigmaverschuiving betekent voor de keramische sector als geheel.
De elektrische tunneloven is een zeer efficiënt en duurzaam alternatief voor traditionele productiemetho-den die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De vooruitgang die is geboekt bij het volledig koolstof-vrij maken van de keramiekproductie toont de haalbaarheid, economische levensvatbaarheid en het potentieel ervan aan om de weg te effenen voor een duurzame toekomst. Deze mijlpaal in een netto-nul productiefaciliteit voor sanitair staat centraal in de decarbonisatiestrategie van Roca Group en zal een cruciale rol spelen bij het helpen van de Groep om haar SBTi-doelstelling van koolstofneutraliteit in 2045 te bereiken. De Groep kwam dichter bij dit doel en sloot 2022 af met een vermindering van 39% in de CO2-uitstoot van zijn activiteiten vergeleken met de basislijn van 2018.