Denkt men aan zomer en aan eten, dan denkt men aan: barbecueën! Iedereen geniet graag van een gezellige barbecue; of er nu vlees, vis, een vegetarische burger, groente of fruit op de grill wordt gelegd. Dus schijnt de zon, dan worden ook de barbecues tevoorschijn gehaald. Het is echter ook niet moeilijk om zelf een barbecue te maken. De benodigdheden zijn bijna allemaal verkrijgbaar bij een bouwmarkt: zand en cement, zo’n 100 bakstenen, plus gereedschap zoals een schep, emmer, troffel en plakspaan, voegspijker en een waterpas. Een rechthoekig rooster een aslade van hetzelfde formaat kunnen bij gespecialiseerde winkels of webshops worden besteld. Tot slot komen een beetje handigheid en geduld ook van pas.
Tekst Michelle van der Harst
Stap 1: Bepaal de ligging van de barbecue
Omdat u een barbecue op een vaste plek gaat bouwen, is het verstandig allereerst een geschikte locatie uit te kiezen. Let daarbij op eventuele rookontwikkeling om de buren geen overlast te bezorgen, laat voldoende ruimte over zodat u zelf bij de barbecue kunt staan, en zorg dat de barbecue zowel uit de wind als niet te dicht op de heg staat.
Stap 2: Maak de grond egaal
Als u de barbecue niet op een bestaande stenen ondergrond bouwt (zoals op een terras of patio), dient u de basis eerst egaal te maken. Dit doet u met behulp van een waterpas, waarna u eventueel een betonnen grondplaat kunt maken. Hiervoor graaft u het oppervlak ongeveer 3 centimeter af. Maak betonmix aan, giet dit erin en laat het uitharden.
Stap 3: Leg eerst een laag stenen neer
Zodra de ondergrond egaal is, legt u voor het uitmeten van de barbecue eerst het rooster als mal neer. Daaromheen plaatst u in een U-vorm de onderste rij bakstenen, nauw aansluitend op het rooster maar met zo’n 15 mm speling. Laat de voorkant open en controleer of de hoeken haaks zijn. Teken met een potlood een lijn langs de bakstenen, en haal deze vervolgens weg om ze even aan de zijkant te leggen. Tip: bakstenen met gaten van binnen zijn het best bestand tegen hitte.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Stap 4: Zet met mortel de eerste stenen vast
Meng met behulp van uw schep en emmer vijf delen zand met een deel cement, en voeg water toe tot u stevige mortel hebt. Deze moet de consistentie van modder hebben: stevig, maar gemakkelijk smeerbaar. Smeer de eerste laag mortel (van ruim een centimeter dik) binnen de potloodlijn op de grond. Leg de eerste laag stenen erop, met mortel tussen iedere steen. Controleer na het plaatsen of de hoeken haaks zijn. Om de verbinding tussen de wanden te verstevigen, kunt u een lus van ijzerdraad neerzetten tussen de twee bakstenen die de wanden verbinden.
Stap 5: Metsel de volgende lagen in verband
Bovenop de eerste laag komt de rest van de stenen te liggen. Metsel deze met troffel en plakspaan ‘in verband’, waarbij elke steen twee andere stenen voor de helft overlapt. Op de hoeken van de barbecue begint u dan ook met een halve steen. Stapel de stenen om en om verder op, tot u ongeveer vijf lagen heeft. Gebruik ondertussen steeds een waterpas om te controleren of de barbecue in wording recht staat.
Stap 6: Creëer een houder voor de aslade en het rooster
Leg bij de zesde laag aan de linker- en rechterkant enkele stenen horizontaal in plaats van verticaal neer. Het aantal hangt af van de breedte van de aslade, want deze zal op deze stenen rusten. Metsel hierna nog twee of drie lagen, om dezelfde techniek te herhalen voor het rooster. Vervolgens metselt u er weer enkele lagen bakstenen bovenop, tot de barbecue de gewenste hoogte heeft bereikt.
Stap 7: Breng de finishing touches aan
Wilt u de barbecue een echt professionele uitstraling geven, dan kunt u de voegen afwerken door de mortel glad te strijken met een voegspijker. Ook kunt u op de bovenste laag bakstenen eventueel tegeltjes metselen, waardoor de barbecue er meer ‘af’ uitziet. Het bijkomende voordeel is dat u dan over een vlakke rand beschikt om rillbenodigdheden op te leggen of een drankje neer te zetten.
Stap 8: Barbecueën maar
Is de barbecue droog en klaar om in gebruik te worden genomen? Dan is het natuurlijk tijd voor de laatste (belangrijke) stap: het uitnodigen van familie, vrienden of buren, om samen te genieten van heerlijk gegrilde etenswaren van eigen barbecue. Eet smakelijk!