Koninklijke Dekker, specialist in de import, export en verwerking van hout, doet alles nèt even anders. Met eigen bosconcessies, zagerijen en productiefaciliteiten in Bolivia en hoge voorraden in Nederland speelt het houtbedrijf in op de problematiek rond de aanvoer van houtproducten, een verminderde productiecapaciteit in de herkomstlanden en de containerproblematiek. “We hebben een totale ketenbenadering nagestreefd”, zegt directeur Robbert Jan Dekker.
Tekst: Lisette Biesenbeek
Kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en een korte levertijd; dat zijn de drie belangrijkste USP’s van het 136 jaar oude familiebedrijf. “Om die te kunnen garanderen, hanteren we een aantal strategieën die tegendraads zijn ten aanzien van wat zich de afgelopen jaren in de markt heeft afgespeeld. Naast eigen bosconcessies en faciliteiten in Zuid-Amerika hebben we ook veel productiefaciliteiten voor maatwerk en niet-arbeidsintensieve (lees: geautomatiseerde dan wel gerobotiseerde) productie in Nederland. In combinatie met hogere voorraden stelt dit ons in staat om onze eigen kracht na te streven”, vertelt Robbert Jan.
Minder afhankelijk
Vooral dat laatste is bijzonder, stelt Robbert Jan. “Lean en just in time bepalen al jaren de markt. Het resultaat is dat voorraden zoveel mogelijk zijn teruggedrongen. Echter, je ziet in deze tijd dat het juíst belangrijk is om extra voorraden te hebben, en wel in Nederland, om minder afhankelijk te zijn van de productie in en aanvoer uit herkomstlanden. We zijn een traditioneel familiebedrijf en werken uitsluitend met eigen vermogen, niet met geleend geld. Hierdoor kunnen we investeren in eigen bossen, productie en dus voorraad.” Robbert Jan ziet een duidelijk stijgende vraag naar hout. “Bouwen met natuurlijke materialen is een trend. We zien dat de bouw bovendien de uitstraling van hout steeds meer gaat waarderen, met name in gevelbekleding en deuren. Dan kan het gaan om natuurlijk hout, maar bijvoorbeeld ook om houtcomposieten.”
Uitstraling
Dekker speelt hierop in door zoveel mogelijk verschillende opties aan te bieden. “We willen daar volledig in zijn. Dus niet alleen houten deuren, maar ook deuren in een aluminium of stalen uitvoering, in alle verschillende stijlen en ook afgehangen in het kozijn. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het tuinassortiment, waar je eveneens steeds meer hout, composiet en aluminium – de industriële trend – terugziet. In plaats van te kijken naar het materiaal kijken we naar de uitstraling die mensen ambiëren.” Het houtbedrijf is dan ook continu bezig om zijn producten mooier te maken. “We hopen daarmee de consument uiteindelijk over te halen om in iets nieuws te investeren.”
Eenvoudig toepasbaar
Dekker Hout wil producten niet alleen mooier maken, maar ook slimmer. “We gaan steeds meer richting producten die eenvoudig toepasbaar zijn, of dat nou voor de doe-het-zelver is, de zzp’er of de aannemer. Het gaat erom dat we hen het echt lastige werk uit handen nemen. Bijvoorbeeld door het inkrozen van scharnieren weg te nemen door kozijnen of deuren te maken die al een scharnierinkrozing hebben of kant-en-klaar met scharnier worden geleverd. Door producten simpeler te maken, is een timmerman niet per se meer nodig. Een beroep dat steeds schaarser wordt in Nederland. Er is per definitie een tekort aan vakmensen in de bouw. Dit betekent dat de capaciteit die er is zo kort mogelijk moet worden ingezet. Doe je dat met producten die al zoveel mogelijk voorbewerkt zijn, zoals gelakte gevelbekleding, dan los je daarmee een enorm issue op.”
Maatschappelijke trends
Wat de toekomst brengt? Robbert Jan: “We blijven door innoveren. Daarnaast willen we een interessante speler zijn op verschillende terreinen door alle verschillende opties aan te bieden. Er is een aantal maatschappelijke ontwikkelingen gaande die absoluut impact zal hebben op de houtsector in de toekomst. Zo wordt er bijvoorbeeld anders naar brandveiligheid gekeken. Daar moeten we duidelijk op inspelen met onze producten.” Een andere trend is die van vakantie in eigen land. “Dit leidt tot een toename van bungalows en vakantieparken. Een derde ontwikkeling is die van het thuiswerken. De vraag naar een thuiswerkplek in de tuin neemt ineens toe. Ook in dit geval kijken we hoe we hierop in kunnen spelen.”
Plastic zak
En dan is er tenslotte nog het belang van gezondheid. “We zijn de afgelopen twintig jaar steeds ongezonder gaan bouwen, om maar aan alle eisen op het gebied van isolatie te voldoen. We zien nu een duidelijke omslag naar niet alleen duurzaamheid, maar ook gezondheid. In wat voor omgeving wil je wonen? In een soort plastic zak waar je continu je eigen CO2 zit in te ademen of in een natuurlijke, open omgeving? Het heeft nog tijd nodig om de mogelijkheden op dit gebied verder te onderzoeken. Maar op termijn gaan we steeds meer met hout bouwen. Mensen zijn het materiaal echt gaan omarmen.”