Met deze slogan profileert BAUHAUS zich op de Nederlandse markt. Momenteel zijn er vier vestigingen in Nederland. Maar die zijn dan ook groot(s). Wie ooit bij een Bauhaus vestiging is geweest weet wat dat inhoudt.
Tekst: Harrie Linssen
Geschiedenis
Zoals de naam al doet vermoeden is Bauhaus van oorsprong een Duitse winkelketen van bouwmarkten. Het bedrijf werd in 1960 opgericht door Heinz-Georg Baus en was de eerste bouwmarkt in Duitsland. Tot die tijd was het gebruikelijk om apart naar iedere speciaalzaak te gaan voor gereedschap of bouwmaterialen. Bauhaus was de eerste die al deze materialen onder één dak wist te brengen. De eerste ‘selfservice’ zaak werd geopend in Mannheim met een binnen-verkoopoppervlakte van 250 m², maar toch al met een indrukwekkend assortiment van ongeveer 25.000 producten. Daarnaast bood Bauhaus houten panelen op maat aan, een bezorgservice en een parkeerplaats voor klanten direct voor de deur.
Positie
Bauhaus is uitgegroeid tot een van de grootste doe-het-zelfketens van Europa. Het concern is inmiddels gevestigd in Zwitserland en het hoofdkantoor bevindt zich in Belp in het kanton Bern. In 2019 beschikte de keten over 151 vestigingen alleen al in Duitsland en meer dan 123 vestigingen in 18 landen. Internationaal telt Bauhaus ondertussen 275 vestigingen in 19 landen. Daarmee beschikt Bauhaus over maar liefst 3.400.000 m2 verkoopoppervlak in Europa. Bauhaus had in 2019 een omzet van 6,4 miljard euro. In 2018 waren er 34.500 mensen werkzaam.
Missie
Bauhaus wil meer zijn dan een bouwmarkt en zet zich in om samen met de klant het beste resultaat voor elke klus te behalen. De medewerkers zijn terzakekundig en delen hun kennis graag om de klant optimale service te bieden. Bauhaus Nederland laat klanten profiteren van de kracht van gezamenlijke inkoop en kennis vanuit de moederonderneming. Daarnaast biedt Bauhaus ook lokale productlijnen en service aan. Daardoor beschikt Bauhaus over een optimaal assortiment kwaliteitsproducten en services die nergens voordeliger verkrijgbaar zijn. Deze eigenschappen vormen de basis voor het succes van de bouwmarkt.
Bauhaus Nederland
Bauhaus heeft naast het hoofdkantoor in Bunnik momenteel vier vestigingen in Nederland. De onderneming werkt niet met franchisenemers maar is in regionale bedrijven opgedeeld. In september 2015 opende Bauhaus haar eerste Nederlandse filiaal in de stad Groningen. Nadien volgden vestingen in Hengelo, Venlo en Den Hoorn nabij Delft. Bauhaus Nederland heeft als visie om de absolute marktleider worden in heel Nederland binnen de branche van bouwcentra, voor zowel de vakman als de doe-het-zelver. Om dat te bereiken wil Bauhaus gemiddeld één vestiging per jaar toevoegen op toplocaties totdat een landelijke dekking met zo’n vijftien filialen is gerealiseerd. Daarbij zijn de kwaliteitsvisie en laagsteprijsbeleid leidend.
Opzet winkel
Alle Bauhaus vestigingen maken niet alleen gebruik van hetzelfde officiële Bauhaus-logo maar zijn ook op dezelfde wijze ingedeeld. Vestigingen worden meestal gekenmerkt door een langwerpige gevelvorm. Binnen verdeelt een brede middenbeuk het verkoopgebied en alle afdelingen zijn langs deze as gerangschikt. Het huidige gemiddelde verkoopoppervlak van de nieuw geopende filialen bedraagt 20.000 m2.
Verkoopconcept
Bauhaus biedt initieel tot vijftien zogenaamde speciaalzaken op het gebied van werkplaats, huis inclusief (ver)bouwen, decoreren en tuinieren onder één dak. In de grote bouwcentra vindt elke klant een zeer uitgebreid assortiment dat inmiddels meer dan 120.000 kwaliteitsproducten omvat. Maar Bauhaus is veel meer dan een bouwmarkt: zo is het mogelijk gratis machines te lenen en wordt een uitstekende service aangeboden, ook voor professionals. Verder zijn er ruime ‘drive-in-arena’s’ voor het ophalen en laden van bouwmaterialen en staat een montageservice ter beschikking, in samenwerking met lokale vakmensen. Goed gereedschap is de basis van iedere klus, of het nu gaat over het aanleggen en onderhouden van een tuin of het verbouwen en inrichten van het huis. Bauhaus is dé specialist met een enorm assortiment gereedschap en ijzerwaren. Daarnaast kan iedereen bij Bauhaus ook terecht voor adviezen, tips en ideeën die handig of nodig zijn om een klus goed uit te kunnen voeren.
Duurzaamheid
Bauhaus zet zich actief in voor een duurzame bedrijfsvoering. Zo worden bij het bouwen van een vestiging zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt en wordt geïnvesteerd in milieuvriendelijke voorzieningen, bijvoorbeeld voor verlichting en verwarming. Ook heeft Bauhaus ‘Pro Planet’ geïntroduceerd om klanten te helpen bij hun keuze voor een duurzamer product. Dit symbool identificeert hoogwaardige producten die langer meegaan en qua duurzaamheid uitstekend zijn in hun productgroep. Bauhaus maakt al jaren alleen gebruik van gecertificeerd tropisch hout, bijvoorbeeld voor tuinmeubelen. Producten in het assortiment worden op een niet-milieubelastende manier gemaakt. Oplosmiddel- en weekmakervrije verf of energetisch hoogwaardige componenten zijn andere voorbeelden om milieuvriendelijke alternatieven aan te bieden in iedere productgroep.
Team
Bauhaus biedt werkgelegenheid aan vakmensen en ondersteunend personeel en ziet haar werknemers als belangrijkste kapitaal. Daarbij zijn betrokkenheid en deskundigheid belangrijker dan leeftijd. Ook werkt Bauhaus samen met lokale re-integratie partners om werkzoekenden een nieuwe kans te geven. Om optimale service te kunnen blijven verlenen staat het ontwikkelen en stimuleren via goede (vak)opleidingen van personeel hoog op de prioriteitenlijst. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het (toekomstige) succes van Bauhaus.
Toekomst
Om het succes verder uit te bouwen is Bauhaus nog steeds op zoek naar nieuwe locaties. Daarbij gaat het dan niet alleen over grond maar ook onroerend goed, commercieel vastgoed en/of bedrijfsovernames. Hoewel Bauhaus een grote internationale onderneming is, worden vestigingen aangepast aan de aanwezige economische structuur van het land en wordt terdege rekening gehouden met de tradities en marktomstandigheden van een land. Daarom is Bauhaus een graag geziene partner in ondernemen.